Nieuws en tips
Rabarber wordt gekweekt vanwege zijn smakelijke, malse stengels met een frisse smaak. We kennen rode, rood-groene en groene rabarber. De groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stengels zullen dus nooit rood worden.

Toepassingen Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compote of in zoete nagerechten. Qua verwerking lijkt het dan ook meer op fruit dan op groente, maar het is wel degelijk een groente. Rabarber wordt vaak verwerkt tot een compote door de vanillevla of yoghurt gegeten. Ook heerlijk als lunch op een broodje met een laagje kwark. Daarnaast zien we rabarber regelmatig terug in taarten, gebak en in sorbets.

Gezondheid Rabarber is een bron van vezels. Vezels bevorderen een goede stoelgang. Daarnaast bevat rabarber vitamine C wat bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid. Het helpt tevens de tanden sterk te houden en levert een bijdrage als antioxidant. Rabarber is nitraatrijke groente. nitraat kan omgezet worden in nitriet, wat in grote hoeveelheden de zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Er wordt dan ook aangeraden niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten.

Bewaren Rabarber kan ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard. Op een koele plek (12-15 °C) is rabarber enkele dagen houdbaar. De groente kan zowel gekookt als ongekookt in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18C in de diepvries worden bewaard.

Rabarber is ongeveer van maart tot en met augustus verkrijgbaar.

De kiwi heeft zijn naam te danken aan de trotse Nieuw-Zeelanders. Zij wilden de vrucht noemen naar de kiwivogel, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Uit erkenning van 'hun' kiwivogel maar ook omdat de loopvogel vele gelijkenissen vertoont met het fruit: een bolle buik en lichtbruine veren. Kiwi's groeien aan de takken van kiwistruiken op een vruchtbare, vochtige en lichtzure grond. Het Nieuw-Zeelandse zonnige klimaat is ideaal voor de vrucht.

De Zespri Gold heeft een unieke, verrassende en tropisch zoete smaak. De Zespri Gold is een variant op de groene kiwi. Ook deze goudgele vrucht zit boordevol vitamines, mineralen en andere gezondheidsboosters. De Zespri Gold is van nature vetarm. Er is dus geen enkele reden om aan de zoete verleiding van de gele kiwi te weerstaan.

Aankoop en consumptie
Zespri Green kiwi's koop je het best als ze nog stevig zijn. Laat het fruit na aankoop nog even rijpen. Wanneer hij echt rijp is? Dat ontdek je door er zachtjes op de drukken. Als hij een beetje meegeeft, is hij rijp en op zijn lekkerst. De gele kiwi is al bij aankoop zachter dan haar groene broertje en direct klaar om uit te lepelen. Volgens Zespri International smaakt Zespri Gold het best recht uit de koelkast.

Bewaren
Een Zespri Green is na aankoop tot twee weken houdbaar in de koelkast. Zespri Gold is gekoeld een week houdbaar. Wilt u dat kiwi's niet te snel rijpen, bewaar ze dan niet naast andere fruitsoorten. De Red Rumex is een heel bijzondere, mooie, maar bovenal een nieuwe slasoort. Ongeveer een jaar geleden is deze slasoort ontwikkeld. In Italië is men al enkel jaren bezig met het ontwikkelen van deze slavariant. Vorig jaar zijn ze er eindelijk in geslaagd om een marktaantrekkelijk product te leveren.

Smaak
Red Rumex heeft een milde, frisbittere smaak. Niet uitgesproken en sterk, en daardoor gemakkelijk te gebruiken naast uiteenlopende gerechten.

Gebruik
De frisgroene blaadjes met contrasterende felrode nerf zijn werkelijk een lust voor het oog. Gebruik Red Rumex als garnering van gerechten of buffetten. Een handjevol Red Rumex door de gemengde salade zorgt voor prachtige kleuraccenten waardoor uw salade een ware eyecatcher wordt!

Bewaaradvies
Red Rumex is het beste te bewaren bij een temperatuur van 1-5°C. Wanneer u Red Rumex in het afgedekte (aankoop)bakje in de koelkast bewaart, kunt u het een week lang bewaren. Indien u het bakje niet in één keer gebruikt, dekt u het het beste opnieuw af met wat plastic folie.

Paraguayos (ook wel bekend als de wilde bosperziken of platte perziken) behoren tot de steenvruchten. Deze perziken zijn platte, vaak wat onregelmatige gevormde vruchten. Ze hebben sappig, stevig, lichtgekleurd vruchtvlees en een zoete smaak.

Herkomst
Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze perzik zijn oorsprong in het Zuid Amerikaanse Paraguay, waar Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers de vrucht ontdekten en meenamen naar Europa. Tegenwoordig worden de paraguayos voornamelijk gekweekt in landen als Spanje en Portugal.

Gezondheid
Paraguayos zijn rijk aan calcium, fosfor, kalium en ijzer. Ook is het gehalte aan vitamine C erg hoog. Een portie paraguayos ondersteunt de tanden, help een normale bloeddruk in stand te houden en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

Gebruik
Paraguayos kunnen, net als andere perziken, direct uit de hand gegeten worden. Ook is het heerlijk om de perzik te verwerken in een salade, maar het stevige vruchtvlees maakt ze ook zeer geschikt voor de grill of warme bereiding.

Tips voor gelegenheden

Geslaagd
Het harde werken wordt dan eindelijk beloond. Na al die inspanning en stress is het dan eindelijk zover... je bent geslaagd! Geslaagd voor school, cursus, rijexamen, zwemmen, veter strikken of wat dan ook. Een mooi moment om iemand een fruitgeschenk cadeau te doen. Een origineel, lekker en gezond cadeau voor iedere geslaagde.

Jubileum
Heeft u een reden nodig om iemand een cadeau te kunnen geven? Soms wel! Een jubileum is de uitgelezen mogelijkheid om iemand te verrassen. Of dat uw collega nu 25 jaar bij de zaak zit, u 12½ jaar getrouwd bent, of iemand al 10 jaar fantastisch vrijwilligerswerk verricht, een fruitgeschenk doet het altijd goed.

Ziek
Vitamines, vitamines en nog meer vitamines. Althans dat is wat vaak wordt gezegd wanneer iemand ziek is. De vitamines bieden je weerstand en helpen je lichaam zich weer te herstellen van het ziek zijn. Een fruitgeschenk is een ware bom aan vitamines. Van kiwi's tot ananas, van sinaasappelen tot aardbeien. U roept, wij maken.

Jarig
Ieder jaar op precies dezelfde dag, om precies dezelfde tijd is het weer feest. Uw man of vrouw, zoon of dochter, familielid, vriend of vriendin, kennis, buurvrouw of buurman of collega is jarig. Een mooi moment om deze persoon eens in de bloemetjes te zetten, maar dan niet letterlijk. Heeft u er wel eens aan gedacht om een fruitgeschenk cadeau te geven? Gezond, lekker en bovenal bijzonder orgineel. U zult versteld staan van de reacties.

Tot ziens
Er is altijd een moment van afscheid. Iemand gaat met pensioen, gaat voor langere tijd naar het buitenland of verlaat zijn trouwe buren voor nieuwe buren. Hoe dan ook, dit mag niet ongemerkt voorbij gegaan worden. Maak daarom van het afscheid een vrolijk en fris gebeuren en verras ze met een heerlijk fruitgeschenk, zodat ze de eerste twee weken al smullend van u kunnen nagenieten.
Copyright 2014 Het Dorpsplein Statenweg 104D 3039 JK Rotterdam info@dorpspleinrotterdam.nl - Tel: 010 466 6053